Opskrifter
Julens glæder

Grillet Gås
Det kommer an på hvor meget man spiser, men 6 personer.... personer
Det skal du bruge:
En gås på ca 6 kg.
sauce:
Hals, vingespidser, indmad minus lever  
gulerod, pastinak, persillerod, løg og timian
and/gåsefedt (til at bune i)
2 dl rødvin
vand
salt peber
bouillon eller oskars fond ( se blandingsforhold på dåsen) til det dækker i gryden.
salt peber
evt kulør


hvide og brune asparges kartofler.
Kan sagtens koges dagen før.
Hjemmelavet rødkål.

Jeg bruger til min rødkål:

Et rødkålshoved der er snittet.
Andefedt (køber jeg hos slagteren)
æblecidereddike, rørsukker, ribssaft, frosne solbær, æbler i både, appelsinsaft. En krydderpose der er stjerneanis i, spidskommen, hele kardemommekapsler, lauerbærblad og nelliker (jeg lægger det i en tepose jeg lukker med stegesnor. Læg posen i midten mens det småkoger et par timer eller 3. Sauter først kålen i fedtet, kom så de andre ingredienser på. Jeg har ikke noget mål, men ser og smager...det er jo let nok når man kan men jeg skal se om jeg kan finde frem til nogle mål...
Sådan gør du:
Tag indmaden ud og rens den indvendig. Fjern det yderste led af vingerne.Gnid den indvendig med salt og peber. Fyld den med abricoser, svesker, tørrede figner og ½ udstenede pigonæbler. Læg også timian kviste derind. Sy anden sammen ved gumpen og halsen.
Gnid den udvendigt med salt og peber og prik lidt huller i skindet rundt om på gåsen. Læg den på grillristen, i midten med de varme kul i kasserne i siden.Husk vand i bunden i en bakke. Sæt et stegetermometer (elektronisk) i det tykkeste sted på låret og sæt graderne til 90 gr. Det tager ca. 2½-3 timer at færdigstege den.

sauce:
Hals, vingespidser, indmad minus lever brunes i en gryde til det får en brun farve. Løg, pastinak, persillerod, og en gulerod, samt lidt frisk timian. Dette brunes kraftigt i en gryde. Rødvin hældes på og koger næsten væk igen. Der hældes bouillon på. Enten en hønsebouillon der er kogt på hønen (der skal bruges til hønsesalat 1. juledag) eller brug oskars andebouillon. lad det små simre og kom salt og peber på. lad det småsimre et par timer.  Træk det lidt væk fra blusset (eller sluk) og drys mel på. Lad melet blive opslugt af væden/fedtet.Lad endelig være med at røre rundt før det er forsvundet fra overfladen. (tålmodighed.....) Sigt derefter saucen. Jænn den evt mere og smag til med salt og peber.
Kom gerne væden fra gåsen i saucen, både det der kommer når gåsen trækker og det der er i bradepanden fra grillen (minus fedtet)


personer
Det skal du bruge:
Amerikansk julekage

Ingredienser:

  • 250g tørrede abrikoser
  • 125g lyse rosiner
  • 100g røde og grønne cocktailbær
  • 2dl. amaretto
  • 1 hel vanilliestang
  • 250g sukker
  • 250g smør
  • 4 æg
  • 250g mel
  • reven skal og sagt af 1 økologisk citron

    glasur:
  • 2-3dl flourmelis
  • 1-2tsk. Amaretto

    Fremgangsmåde:
    Skær de tørrede abrikoser i rosinstore stykker og læg dem i blød i amarettoen i mindst 3 timer, helst natten over. Hak den hele vanilliestang med sukkeret i en foodprocessor. Rør smørret blødt med vanilliesukkeret, og rør æggende i et af gangen. Tilsæt citronsaft- og skal. Hæld amarettoen fra abrikoserne i dejen. Rør abrikoser, cocktailbær og rosinerne i dejen. Vend til sidst forsigtigt melet i. Hæld dejen i en springform eller i to små springforme og bag dem ca. 1 time ved 180 grader midt i ovnen.

    Når kagen er kold, pyntes den med glassur. Rør flormelisen glat med amarettoen. Pas på glasur bliver hurtig for tyndtglydende. Smør den tykke glasur på med en kniv. Vent med at skære af kagen indtil næste dag.
  • Sådan gør du:
  • Engelsk Julekage

    Ingredienser:

    250 g smør

  • 250 g mørk farin

  • 4 æg

  • 250 g mel

  • 1 tsk. salt

  • 1 tsk. stødt nellike

  • 1 tsk. stødt kanel

  • ½ tsk. stødt ingefær

  • ½ tsk. revet muskatnød

  • 75 g mandler

  • 50 g røde cocktailbær

  • 50 g syltet appelsinskal

  • 125 g rosiner

  • 100 g korender

  • 1 dl halvtør sherry

  • 2 spsk. mørk sirup

  • 2 dl. whisky eller cognac

    Pynt:

  • 200 gram marcipan

  • 1 æggehvide

  • 3 dl flormelis

    Smør og farin røres jævnt. Derefter røres æggene i et af gangen. Tag et par spiseskefulde af melet fra og rør resten i dejen sammen med krydderierne. Skold og smut mandlerne, hak dem groft. Hak cocktailbærrene og den syltede appelsinskal. Bland rosiner, korender, mandler, cocktailbær og appelsinskal med det tiloversblevne mel. Rør frugtblandingen i dejen og tilsæt sherry. Kom til sidst sirup i.

    Smør en springform med smør og drys den med mel. Fyld dejen i formen. Bag kagen nederst i ovnen ved 180 grader i cirka halvanden time.

    Tag kagen ud af ovnen og lad den svale let. Prik i den med en strikkepind eller lignede og dryp dl whisky eller cognac over den endnu varme kage. Vend den ud på en rist og lad den blive kold.

    Gem kagen i dåsen i mindst en måned og dryp i den periode kagen med den resterende spiritus.

    Når julen nærmer sig, skal kagen pyntes. Marcipanen rulles ud og lægges over kagen. Æggehviden piskes næsten stiv og blandes med flormelis. Blandingen smøres over kagen.


  • Julelikør
    personer
    Det skal du bruge:
    Julelikør

    1 økologisk usprøjtet appelsin
    40 ristede hele kaffebønner
    40 sukker knalder (gerne lys rørsukker)
    2 stænger vanille
    1 hel flaske Brøndum-snaps
    (Skal stå og trække i 40 dage)

    Vask appelsinen grundigt i lunkent vand og tør den i papir fra køkkenrullen. Prik med en  kødnål 40 huller i appelsinen. Læg appelsinen i et glas med tilstrækkelig stor åbning . Læg kaffebønner, sukker og de hele vanillestænger i. Hæld snapsen på. Dæk til med låg eller plastfilm og bind til. Lad likøren stå i 40 dage. Rør i den nogle gange de første dage, så sukkeret opløses.
    Når likøren har trukket den nævnte tid, sis den gennem et kaffefilter over på en  køn flaske, og er klar til brug.

    Sådan gør du:
    Ris a la mande
    4-8 personer
    Det skal du bruge:

    125 g grødris

    1 l mælk, måske 2 dl mere

    lille smule salt, og ½ dl lys rørsukker


    1 god vaniljestang

     

    Brug en tykbundet gryde. Kom  den flækkede vaniljestang i gryden sammen med resten af ingredienserne. Kog op under omrøring, og skru så helt ned.

    Rør undervejs. Det tager ca 45 min inden risene har opslugt mælken.
    Du kan bruge risottoris til grøden. Risene koger ikke ud som grødris gør.
    Grøden skal være helt afkølet inden du bruger den til a la mande....
    Kog den gerne dagen før du skal bruge den.

    Sådan gør du:

    Ris a la mande.....
    Opskrift som ovenfor....
    Hertil skal du bruge 150-200 g afskallede mandler.
    4-5 dl god økologisk piskefløde.

    Mandlerne hakkes(ikke for fint)
    Fløden piskes til blød skum.

    Blandes og stilles på køl.

    Spis gerne de lækre amarena kirsebær til (vilde kirsebær) Eller en dejlig kirsebærsauce eller anden frugtsauce....

    Ris a la mande
    personer
    Det skal du bruge:
    1 liter sødmælk
    125 g grødris
    1/2 stang polynesisk vanilje eller en hel god frisk bourbonvanille
    30 g sukker
    3 dl piskefløde
    ca. 100 g (spanske) afskallede mandler
     
    Sådan gør du:
    Halvdelen af mælken bringes op til kogepunktet, risene tilsættes det og koges op.
    Vaniljestangen flækkkes og kornene skrabes ud.
    Vaniljekorn og -stang tilsættes sammen med sukker og resten af mælken og koger over svag varme i ca. 40-45 minutter, alt efter hvilke ris der benyttes.
    Stilles til "modning" natten over et køligt sted evt. køleskab.
    Mandlerne hakkes groft og vendes i massen.
    Fløden piskes meget let og vendes forsigtigt i.
    Rød julesalat
    8 personer
    Det skal du bruge:

    4 røde pebre, i kvarter, uden kernehus

    2 hele radicciosalat, i kvarter

    6 fed hvidløg, pillede

    500 g små blommetomater, i hel figur

    3-4 hele, røde chili, hele, dvs. ikke skåret over

    6 rødløg, pillede og i kvarter på højkant

    to håndfulde tørrede, hele og meget røde tomater

    1,5 dl olivenolie

    4 kviste frisk rosmarin i hele træstammer

    1 spsk groft salt

    1 tsk knust sort peber

     

    Efter bagningen:

     

    Røde frø af et granatæble

    0,5 dl granatæblesirup (kan købes i invandrebutikker)

     

    Sådan gør du:

    Bland det hele grundigt så alt er dæket af olie og salt, og bage i ovnen ved 160 grader til alt er mørt, let karamelliseret og fantastisk.

    Køl af og dryp og drys med granatæble.

    Hvis man absolut ikke kan skaffe granatæblesirup kan en blanding af 2 spsk soya, 2 spsk honning og saft af en halv citron gøre det.

    Skriv en ny kommentar: (Klik her)

    123hjemmeside.dk
    Tegn tilbage: 160
    OK Sender...
    Se alle kommentarer

    | Svar

    Nyeste kommentarer

    20.06 | 20:58

    Hvor er det smukt lavet - jeg kunne ikke have gjort det bedre selv - du er en perle - nej en diamant --- Knus Vibeke Lawaetz-

    ...
    06.02 | 23:47

    Jeg synes nu stadig at i mangler www.retromode.dk på jeres links til indretning, de har en masse fine skilte :)

    ...
    14.10 | 02:59

    Meninger er jo for ens egen regning. Det kunne være ment til en selv....

    ...
    14.10 | 00:20

    Det lettere for mange, at mene noget om andre, end at mene noget om noget

    ...
    Du kan lide denne side
    Hej!
    Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
    ANNONCE